Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
De gerespecteerde Familie Viberti maakt reeds meer dan 100 jaar Barolo-wijnen en bezit 21 hectare, waaronder enkele van de meest gerenommeerde wijngaarden zoals Bricco delle Viole, San Pietro, San Ponzio, La Volta, Fossati, Ravera, & Monvigliero.
Het verhaal van het wijnhuis Viberti Giovanni begint in 1911 wanneer Cavalier Antonio Viberti de herberg “Locanda del Buon Padre” in het familiebezit krijg. Het was 1923 toen Antonio in de kelder van Buon Padre wijn begon te produceren exclusief voor de gasten van zijn herberg . In die tijd waren Dolcetto, Barbera en Nebbiolo de 3 druiven die alleen door Cavaliere werden gevinifieerd en de verkoop van de wijnen vond bijna uitsluitend plaats in de Locanda.
In 1967 zet de tweede zoon Giovanni, bijgestaan door zijn vrouw Maria, de eerste stappen in het kleine familie wijnbedrijf. De aanwezigheid van Maria wordt fundamenteel voor de wijnkelder en voor de Buon Padre. In de jaren '70 groeit de wijnkelder, dankzij een nieuwe locatie waar men begint met de eerste fermentaties in cementen tanks. Eind jaren '80 beginnen de eerste micro-vinificaties van de Single vineyards in temperatuur gecontroleerde stalen tanks. De lokale verkoop evolueerde naar de Europese landen & de groeiende Amerikaanse markt.
Vandaag zet het wijnhuis zijn geschiedenis verder met de derde generatie, waarbij Claudio, de jongste zoon, rechtstreeks betrokken is bij de wijnproductie en het management van het wijnhuis. Dankzij haar verleden kan het wijnhuis vandaag niet alleen rekenen op een productie van ongeveer 130.000 flessen per jaar, maar ook op een jong, gemotiveerd team met de ambitie om steeds hogere doelen te bereiken.
De wijngaarden vormen de kern van de productie en ze worden met uiterste aandacht beheerd, met oog voor ieder detail. De Viberti-wijngaarden bevinden zich voornamelijk aan de westkant van het dorp Barolo. De gemiddelde hoogte ligt tussen 400 en 500 meter boven zeeniveau (cool-climate). De geteelde variëteiten zijn Nebbiolo, Dolcetto, Barbera en een kleine wijngaard van Chardonnay.
De drie verschillende Barolo's riserva's, die alleen in de beste jaargangen worden geproduceerd, gebruiken druiven uit drie single vineyards in Bricco delle Viole, San Pietro en La Volta. Elke riserva-wijn wordt geproduceerd met 100% van de druiven van afzonderlijke individuele percelen in elk gebied.
De filosofie van het wijnhuis is duidelijk: “wij geloven dat 70% van de kwaliteit van een wijn het resultaat is van het werk dat in de wijngaarden wordt verricht. Onze inspanningen zijn er vooral op gericht om de opbrengst per hectare te verlagen en alleen de allerbeste druiven te laten rijpen. Dit wordt bereikt door strikt uit te dunnen, eerst in de zomer en dan nog een paar weken voor de oogst. Het verminderen van de hoeveelheid en het verhogen van de standaard van de most zijn de sleutel tot succes in kwaliteit.”
Recent investeerde men in een nieuwe grote wijnmakerij met state of the art technologie en conische houten vaten. De nieuwe kelder staat in Barolo te midden van de wijngaard Bricco Delle Viole, en bestaat uit een ondergrondse structuur met 2 verdiepingen die alle productiefasen huisvest: van de ontvangst van de druiven tot de natuurlijke opslag van de wijnen en hun botteling. De nieuwe kelder wordt in het bovenste deel geflankeerd door een boetiekhotel en een spa.
Zoals gerenommeerd wijnrecencent Ian D’Agata recent schreef: “ Barolo boasts many very fine estates but most of the time it is always the same fifteen or so that everybody talks and writes about. And yet there are many other producers in the area that are worth shining a spotlight on. And so today it’s the turn of Viberti, located in the Vergne hamlet, a fraction of the bigger Barolo commune, that makes Barolos from many different top-quality crus but also an outstanding single vineyard Barbera d’Alba called Bricco Airoldi and Langhe Nebbiolo wines. Viberti estate farms some of the most important crus in all the Langhe and is a very promising winemaker.”
We zijn dan ook trots om deze prachtige wijnen in exclusiviteit te mogen verdelen.
Conclusie, One to watch & to taste. Zeg niet dat je het niet wist hé !
Zeer exclusieve, houtgerijpte Chardonnay uit de Langhe. De wijn is lichtromig en heeft tonen van tropisch fruit, peer, banaan, geroosterde noten en vanille. Deze wijn werd tot 30 jaar geleden gemaakt. Sinds 2018 heeft men beslist om deze prachtige wijn terug te vinificiëren. De wijn is herboren! Vandaar de naam “Rinato”.
Deze wijn noemen wij ook wel de ‘’witte’’ Barolo. Alhoewel Claudio normaal alleen met lokale druivensoorten werkt, heeft men toch gekozen om ook met de Chardonnay te werken. De reden hierachter is de kookstijl van moeder Maria. Zij staat al meer dan 50 jaar aan de basis van de keuken van het gerenommeerde familierestaurant “Buon Padre”. Vaak kookt ze met intense smaken / ingrediënten, zoals truffel, Piemontese kazen en wilde paddenstoelen. De typische witte wijnen uit de Langhe, zoals de Roero Arneis en Gavi zijn veel te licht voor zulke gerechten.
Daarom werd er gekeken wat de beste plek was om Chardonnay aan te planten. Bleek dat nou net de wijngaard te zijn waar ook de stokken voor de Barolo Riserva’s stonden aangeplant. Toch heeft de familie besloten een deel van de stokken te rooien om een fantastische Chardonnay te maken.
Wat doet een Chardonnay in het noorden van Italië? En dan bovendien bij een wijnboer die zich voordiet om te werken met louter autochtone druiven. Met nota bene Nebbiolo maakt ie zelfs rosé (zie ook La Gamella). Enfin, het is de schuld van zijn moeder. Altijd makkelijk natuurlijk om het af te schuiven maar in dit geval schuiven we graag aan.
Mama blij. Wijnmaker dermate blij omtrent zijn ‘witte barolo’. En chardonnaydrinkers? Ook blij… al moeten ze niet direct een witte bourgogne verwachten. Verwacht romigheid, verfijnt tropisch fruit, marsepein met een noten crumble, iets truffelachtig, een vanille-touch, perzik en lentebloesem, breed uitwaaierend en fris, lang nadat het laatste mineraaltje afscheid in de afdronk heeft genomen.
De wijngaarden liggen rondom het wijngoed, in het hart van de Barolo streek, net ten westen van het stadje Barolo. De druiven groeien op 400 tot 500 meter hoogte, wat resulteert in prachtige aroma’s in de wijnen.
Deze strogele wijn heeft 10 tot 12 maanden gerijpt op Franse eiken vaten.
Prachtig bij Coquilles, langoustines, kreeft en andere schaal- en schelpdieren. Ook geweldig bij harde kazen.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegenis toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad