Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Als je Italië binnenkomt via de snelweg die oostwaarts loopt van Nice, Monaco en Menton, is de eerste grote Italiaanse stad waar je langskomt Ventimiglia. Kort daarna, als je de snelweg verlaat en naar het noorden de heuvels in gaat, komen de dramatisch steile hellingen van dit gebied van de voor-Alpen in zicht. Het is meteen duidelijk dat dit een zeer serieuze terroir is, verscholen in de heuvels van West-Ligurië en vergeten in de tijd.
In deze heuvels vind je Tenuta Anfosso, gelegen in de stad Soldano, en het wijnigebied (of DOC) dat bekend staat als Rossese di Dolceacqua. De druif die hier wordt geteeld is dezelfde Rossese als die die in heel Ligurië wordt geplant, maar het terroir van Dolceacqua brengt de druif naar nieuwe hoogtes. De wijnen doen denken aan Côte-Rôtie, met hun combinatie van bloemige en geroosterde/spekvette aroma's en zijdezacht middenpallet met “stenigheid” in de afdronk. Er is een niveau van concentratie, structuur, kruidigheid en mineraliteit aanwezig die de meer fruitgedreven Rosseze wijnen uit het oosten van Ligurië niet bezitten.
tenuta Anfosso is gezegend met ongelooflijke wijngaarden, waardoor ze wijnen van deze kwaliteit kunnen maken. De gemiddelde leeftijd van de wijnstok van het landgoed kan je omschrijven als “oud”, inclusief hun Poggio Pini cru, geplant in de late 19e eeuw, en hun nog oudere pre-phylloxera Rossesse Bianco. Deze hellingen zijn enorm steil en kunnen alleen met de hand worden bewerkt, wat mogelijk wordt gemaakt door de met de hand gebouwde stenen terrassen.
Alessandro Anfosso (vergezeld door zijn vrouw, Marisa Perrotti) is de zesde generatie van zijn familie die dit land bewerkt. Zijn overgrootvader Giacomo herplantte hun Poggio Pini wijngaard in 1888. Alessandro's vader Luciano woont nog steeds in de steile heuvels tussen de wijnstokken en is momenteel 87 jaar oud. Hij heeft maar liefst 77 oogsten op zijn naam staan!
Met 5,5 hectare is Tenuta Anfosso één van de 3 grootste domeinen in deze DOC, een zone die momenteel voor slechts 80 à 90 hectare is beplant, tegen 3.000 hectare in pre-phylloxera-tijden. In feite waren er hier meer wijnstokken geplant dan in de Langhe in die tijd. Met andere woorden, het is een vergeten juweeltje van oude wijnbouw, met een paar overgebleven ambachtslieden die hun brood verdienen in dit meedogenloze terrein dat in staat is om wijnen van wereldklasse te produceren. Alessandro Anfosso behoort zeker tot de besten van hen.
Flashback naar 1888 op de steile berghellingen rond Dolceacqua. De Ligurische Alpen, die abrupt uit de Middellandse Zee aan de Frans-Italiaanse grens komen, zijn volledig bedekt met drieduizend hectare wijnstokken, de meerderheid klampt zich vast aan bijna verticale, rotsachtige hellingen met stenen muren. De Poggio Pini-wijngaard is net herplant na de verwoestende phylloxera-epidemie, waarvan de halve hectare Rossese onlangs is geënt op resistente Amerikaanse onderstammen.
Nu fast-forward naar het heden: slechts zo'n tachtig schaarse hectare Rossees stippelen het dramatische landschap uit. Een van de historisch geprezen wijnen van Ligurië, ooit geprezen door mensen als Napoleon en talloze pausen. Rossese di Dolceacqua werd het slachtoffer van verstedelijking en mechanisatie in de tweede helft van de twintigste eeuw - boeren vonden de steile hellingen te moeilijk om te verbouwen en lieten ze in de steek om elders fortuin te maken.
De familie Anfosso, eigenaren van de adembenemende Poggio Pini wijngaard, hield vol. Alessandro Anfosso bewerkt deze cru nu, trots om de traditie hoog te houden die zijn voorouders in de vijf voorgaande generaties hebben opgebouwd.
De 130 jaar oude wijnstokken in Poggio Pini geven zijn grootste wijn: een diepe, zijdezachte Rossese die bloemige, rokerige en kruidige elementen combineert, met een overheerlijke steenachtige afdronk.
Perfect te combineren met vis-, vlees-, groente- en champignongerechten, is deze rode wijn van ongeëvenaarde gastronomische waarde.
Wijn met een diep robijnrode kleur. De neus is geweldig met toetsen van rood fruit en bessen, waaronder kersen, wilde aardbei en bramen, bloemige tonen van rozen, moerbei en aromatische kruiden, kruidige hints van witte peper, tabak en kaneel. In de mond is het zacht, fluweelachtig en volle wijn, met een discrete tannineachtige textuur, een duidelijke frisheid en een licht bittere lange afdronk.
Deze wijn combineert goed met risotto, met geroosterd & gegrild vlees, gestoofd vlees, pasta met vleessaus.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegenis toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad