Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Als je Italië binnenkomt via de snelweg die oostwaarts loopt van Nice, Monaco en Menton, is de eerste grote Italiaanse stad waar je langskomt Ventimiglia. Kort daarna, als je de snelweg verlaat en naar het noorden de heuvels in gaat, komen de dramatisch steile hellingen van dit gebied van de voor-Alpen in zicht. Het is meteen duidelijk dat dit een zeer serieuze terroir is, verscholen in de heuvels van West-Ligurië en vergeten in de tijd.
In deze heuvels vind je Tenuta Anfosso, gelegen in de stad Soldano, en het wijnigebied (of DOC) dat bekend staat als Rossese di Dolceacqua. De druif die hier wordt geteeld is dezelfde Rossese als die die in heel Ligurië wordt geplant, maar het terroir van Dolceacqua brengt de druif naar nieuwe hoogtes. De wijnen doen denken aan Côte-Rôtie, met hun combinatie van bloemige en geroosterde/spekvette aroma's en zijdezacht middenpallet met “stenigheid” in de afdronk. Er is een niveau van concentratie, structuur, kruidigheid en mineraliteit aanwezig die de meer fruitgedreven Rosseze wijnen uit het oosten van Ligurië niet bezitten.
tenuta Anfosso is gezegend met ongelooflijke wijngaarden, waardoor ze wijnen van deze kwaliteit kunnen maken. De gemiddelde leeftijd van de wijnstok van het landgoed kan je omschrijven als “oud”, inclusief hun Poggio Pini cru, geplant in de late 19e eeuw, en hun nog oudere pre-phylloxera Rossesse Bianco. Deze hellingen zijn enorm steil en kunnen alleen met de hand worden bewerkt, wat mogelijk wordt gemaakt door de met de hand gebouwde stenen terrassen.
Alessandro Anfosso (vergezeld door zijn vrouw, Marisa Perrotti) is de zesde generatie van zijn familie die dit land bewerkt. Zijn overgrootvader Giacomo herplantte hun Poggio Pini wijngaard in 1888. Alessandro's vader Luciano woont nog steeds in de steile heuvels tussen de wijnstokken en is momenteel 87 jaar oud. Hij heeft maar liefst 77 oogsten op zijn naam staan!
Met 5,5 hectare is Tenuta Anfosso één van de 3 grootste domeinen in deze DOC, een zone die momenteel voor slechts 80 à 90 hectare is beplant, tegen 3.000 hectare in pre-phylloxera-tijden. In feite waren er hier meer wijnstokken geplant dan in de Langhe in die tijd. Met andere woorden, het is een vergeten juweeltje van oude wijnbouw, met een paar overgebleven ambachtslieden die hun brood verdienen in dit meedogenloze terrein dat in staat is om wijnen van wereldklasse te produceren. Alessandro Anfosso behoort zeker tot de besten van hen.
De wijngaarden van Anfosso klampen zich dramatisch vast aan steile terrasvormige berghellingen net landinwaarts van de Middellandse Zee, in de buurt van de grens van Italië met Frankrijk. De Rossese druif is perfect geschikt voor dit extreme terroir, met structuur, diepte en lagen van unieke aroma's die Dolceacqua Ligurië's onbetwiste grand cru voor rode wijnen maken.
In het glas een mooie granaatkleur en intrigerende aroma's: bessen, jam, gedroogde bloemen, met een kruidige afdronk. In de mond sappige en karaktervolle wij met een aangename tannineachtige textuur en met een lange mediterrane afdronk.
Een Rossese in zuiverheid onlosmakelijk verbonden met het terroir die laat zien hoe hout niet altijd nodig is om uitstekende rode wijnen te maken.
het is de perfecte wijn voor een herfst dinner.
Deze wijn combineert goed met risotto, met geroosterd & gegrild vlees, gestoofd (wit) vlees, pasta met vleessaus.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegenis toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad