Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Als je Italië binnenkomt via de snelweg die oostwaarts loopt van Nice, Monaco en Menton, is de eerste grote Italiaanse stad waar je langskomt Ventimiglia. Kort daarna, als je de snelweg verlaat en naar het noorden de heuvels in gaat, komen de dramatisch steile hellingen van dit gebied van de voor-Alpen in zicht. Het is meteen duidelijk dat dit een zeer serieuze terroir is, verscholen in de heuvels van West-Ligurië en vergeten in de tijd.
In deze heuvels vind je Tenuta Anfosso, gelegen in de stad Soldano, en het wijnigebied (of DOC) dat bekend staat als Rossese di Dolceacqua. De druif die hier wordt geteeld is dezelfde Rossese als die die in heel Ligurië wordt geplant, maar het terroir van Dolceacqua brengt de druif naar nieuwe hoogtes. De wijnen doen denken aan Côte-Rôtie, met hun combinatie van bloemige en geroosterde/spekvette aroma's en zijdezacht middenpallet met “stenigheid” in de afdronk. Er is een niveau van concentratie, structuur, kruidigheid en mineraliteit aanwezig die de meer fruitgedreven Rosseze wijnen uit het oosten van Ligurië niet bezitten.
tenuta Anfosso is gezegend met ongelooflijke wijngaarden, waardoor ze wijnen van deze kwaliteit kunnen maken. De gemiddelde leeftijd van de wijnstok van het landgoed kan je omschrijven als “oud”, inclusief hun Poggio Pini cru, geplant in de late 19e eeuw, en hun nog oudere pre-phylloxera Rossesse Bianco. Deze hellingen zijn enorm steil en kunnen alleen met de hand worden bewerkt, wat mogelijk wordt gemaakt door de met de hand gebouwde stenen terrassen.
Alessandro Anfosso (vergezeld door zijn vrouw, Marisa Perrotti) is de zesde generatie van zijn familie die dit land bewerkt. Zijn overgrootvader Giacomo herplantte hun Poggio Pini wijngaard in 1888. Alessandro's vader Luciano woont nog steeds in de steile heuvels tussen de wijnstokken en is momenteel 87 jaar oud. Hij heeft maar liefst 77 oogsten op zijn naam staan!
Met 5,5 hectare is Tenuta Anfosso één van de 3 grootste domeinen in deze DOC, een zone die momenteel voor slechts 80 à 90 hectare is beplant, tegen 3.000 hectare in pre-phylloxera-tijden. In feite waren er hier meer wijnstokken geplant dan in de Langhe in die tijd. Met andere woorden, het is een vergeten juweeltje van oude wijnbouw, met een paar overgebleven ambachtslieden die hun brood verdienen in dit meedogenloze terrein dat in staat is om wijnen van wereldklasse te produceren. Alessandro Anfosso behoort zeker tot de besten van hen.
De "Fulavin" Rossese komt van een fermentatieproces in stalen tanks met gecontroleerde temperatuur, en maceratie op de schil gedurende 14 dagen. De wijn rijpt in stalen tanks gedurende een periode van 12 maanden voordat hij wordt gebotteld. Het heeft een heldere robijnrode kleur. De neus opent met bloemige en elegante aroma's van kleine rode bessen en delicate nuances van oosterse kruiden.
In de mond medium bodied wijn, met een delicate tannineachtige textuur. Het fruit, knapperig en sappig, met een hartige en lichte balsamico afdronk en veel fraicheur. Een perfect rood om in de zomer op tafel te zetten, liefst licht gekoeld.
Deze wijn combineert goed met verse kazen, charcuterie, gestoofd (wit) vlees, gegrilde vis, risotto met champignons.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegenis toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad