Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
In de zuidwestelijke hoek van Sardinië liggen de voormalige kolenvelden van Carbonia. Dichter bij de kust is het kolenlandgoed bedekt met zand en met vrijstaande, niet-geënte, niet-geïrrigeerde Carignano-wijnstokken die een natuurlijk klein gewas van compacte trossen opleveren, rijk aan zoet sap. Het is ook de thuisbasis van de familie Esu, wijnbouwers van Carignano, op hun landgoed Carbonia.
Enrico Esu’s familie waren oorspronkelijk pastori / herders, die zoals in de Sardijnse traditie, familiale nederzettingen creëerden 'medau' genaamd, samen met wijngaarden.
Enrico's vader Silvio - die hij een kruising tussen een boer en een mijnwerker noemt - plantte hun 10 hectare Carignano (ook bekend als Mazuelo) in 1958. Het is een druif die voor het eerst werd gekweekt door de (Spaanse) Bourbons tijdens hun vierhonderdjarige bezetting van het eiland tussen de 14e en 18e eeuw; Carignano stond oorspronkelijk bekend als 'Axina de Spagna'.
Vergeleken met de meer commercieel, volumegedreven buren wijnmakers die afhankelijk zijn van spalliera / rijen, wijnstokklonen en krachtige onderstammen die Carignano een slechte naam gaven, koesterde de familie Esu de originele, oude 'alberello' ongeënte / Franc de pied -wijnstokken, met hun losse trossen en lijken ze bestendig vanwege hun uitstekende fruit.
Na het jaren verkopen van zijn druiven aan andere wijnhuizen, besloot Enrico in 2013 om de overstap te maken naar het zelf maken en bottelen van de wijn onder het landgoedlabel 'Nerominiera', ter ere van de aanwezigheid van de nu stille kolenmijnen - de mannen die erin werkten.
Gevinificeerd zonder eikenhout, in de plaatselijke cantina sociale (coöperatie), maakte Enrico slechts 5000 flessen.
Vanaf 2015 begon hij te vinificeren in zijn cantina (dicht bij de 'Medau' van de familie) en bracht hij de eerste jaargang van 'Seruci' Carignano del Sulcis Riserva uit, gemaakt uit in 1958-geplante ongeënte wijnstokken; 'Seruci' is de naam van de mijn waar zijn vader zijn laatste dienst werkte.
Nerominiera is een Carignano van wijngaarden met ongeënte stokken. De gemiddelde leeftijd van de planten is 45 jaar en ze groeien op zandgrond. De diepte van de wortels zorgt voor een uitzonderlijke toevoer van voedingsstoffen en de wijn is de perfecte getuige. Na een handmatige oogst in kleine dozen begint de vinificatie spontaan op inheemse gisten, in kleine vaten zonder temperatuurregeling. De Maceratie duurt 12 dagen en de wijn veroudert 12 maanden in stalen cuves. Gebotteld zonder klaring of filtering.
Prachtige pure Carignan vol van smaak maar met een zuiverheid en elegantie die balans brengen in het warme, fluweelachtige, chocoladeachtige fruit. Topper van formaat !
Deze wijn combineert goed met gegrild en aan het spit geroosterd vlees, wild, stoofpotjes en vlezige voorgerechten. ook geweldig bij gerijpte kazen.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegenis toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad