Schrijf nu gratis in voor ons degustatie weekend op 23 - 24 - 25 November in Oostende !

Bodegas Ponce | Clos Lojen | 2023 | 75cl

€10,30 Incl. btw
Beschikbaarheid:
Niet op voorraad

Domein: Bodegas Ponce
Cuvée: Clos Lojen
Appellatie: D.O. Manchuela
Cépage: 100% Bobal
Millesime: 2023
Serveer temperatuur: 16-18 °C
Formaat: 75cl
BESCHIKBAAR VANAF WEEK VAN 18/11/2024

Informatie

Cuvée 2023 beschikbaar vanaf 25/10/2024

Bodegas Ponce


Vanuit het meest zuidelijke punt van de DO Valencia kom je in deze DO. Het is een 100 km, vanuit Valencia, richting Albacete. Ooit was deze streek een deel van La Mancha, maar sinds 2004 werd het een aparte appellatie. Droge warme zomers en een zeer koude winterperiode met weinig neerslag. Het gebied ligt tussen 2 rivieren, Gabriel en Jucar, waar de bodems iets meer klei bevatten. Hogerop krijg je een groter aandeel kalk en zelfs percelen die hoofdzakelijk kalkgrond vertonen. Hoogteligging kan variëren van 400 tot 700 m wat favorabel is voor de wijngaarden. De rode Bobal vormt de belangrijkste cépage, met tal van autochtone haast vergeten druivensoorten, zoals Moravia agria, Pintaillo, Marisancho, Merseguera, Albillo, Monastrell en Macabeo. Tevens wint Syrah terrein naast andere internationale spelers zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon blanc en Chardonnay.

Juan Antonio Ponce is veel meer dan alleen een bijzonder getalenteerd wijnmaker. Hij is een man met een missie: de wereld laten zien dat je van lokale druivenrassen in het vooralsnog onbekende Manchuela net zulke grote wijnen kunt maken als in Spanjes meest gereputeerde wijnregio’s, zoals Rioja of Ribera del Duero. Al op zijn 17e studeerde Juan Antonio af als oenoloog. Vervolgens deed hij veel kennis op over biodynamisch en natuurlijk wijn maken. Stage liep hij bij niemand minder dan Telmo Rodriguez, een van de grondleggers van de moderne Spaanse wijnbouw.

Verrijkt met al deze ervaring keerde Juan Antonio op zijn 23e terug naar zijn geboortedorp Iniesta. Hier richtte hij in 2005 samen met zijn vader Bodegas Ponce op. Inmiddels is Juan Antonio een bekende naam in Manchuela.

Juan Antonio maakt zijn wijnen van zo’n 50 hectaren wijngaarden, waarvan er 17 in het bezit van de familie zijn. De stokken zijn veelal oud, vaak tussen de 50 en 90 jaar. Een deel van de planten staat zelfs nog op de originele onderstammen (pie franco). Dankzij de hoge ligging profiteren de druivenstokken van koelte en een goede ventilatie. Juan Antonio’s specialiteit is de temperamentvolle blauwe bobaldruif. Ook zet hij sterk in op andere lokale druiven, zoals Albilla en Moravia Agria, die hij eigenhandig uit de vergetelheid redde. De wijnen die hij ervan maakt zijn sensationeel in hun ongekende puurheid en finesse. Bijna on-Spaans, met een bescheiden alcoholgehalte en een fantastische toepasbaarheid in de topgastronomie.

De gezaghebbende wijnjournalist Luis Guttiérrez, de Spanje-specialist van Robert Parker, beschouwt de Ponce wijnen als unieke, authentieke en terroirgedreven wijnen; zelfs als de beste uit de streek. Hij bekroont de Ponce wijnen dan ook met torenhoge scores en zeer lovende commentaren.

Wij waren dan ook zeer verrast door zijn kunnen toen we de wijnen van Ponce de eerste keer proefden.  Een wijnhuis om met een smile te leren kennen en proeven!

 

Bodegas Ponce | Ponce Clos Lojen

 

Wat Juan Antonio’s wijnen zo goed maakt, is de ongekende finesse en elegantie ervan. De Bobal-druif kan behoorlijk rustieke, alcoholische wijnen opleveren, zeker in combinatie met het hete Spaanse klimaat. Die van Bodegas Ponce zijn daarentegen sappig en fris, met een pure fruitexpressie en een zeer bescheiden alcoholgehalte. Dit is deels te danken aan de koelere ligging van de wijngaarden en deels aan Ponces manier van werken, die sterk beïnvloed is door de biodynamie en de Franse vin nature-beweging.

Licht robijnrode wijn met een expressieve geur van framboos, kers, laurier en vuursteen. De smaak is heel puur en sappig met fijne, zachte tannines en een levendige frisheid. Heerlijk doordrinkbaar met specerijen in de finale.

De schitterende Clos Lojen geldt als Juan Antonio’s visitekaartje. Hij wordt gemaakt van bobal van veertig tot zestig jaar oude stokken uit diverse percelen in Villanueva de la Jara en Iniesta. Juan Antonio oogst de druiven met de hand, en vergist ze met druifeigen gisten. Na de vergisting laat hij de wijn zeven maanden rijpen in grote gebruikte houten vaten van Frans eiken. Hij bottelt de Bobal ongefilterd en ongeklaard.

Het zorgt voor een pure, subtiele rode wijn met sappig fruit, verfijnde tannine en een complexiteit die je niet verwacht in deze prijscategorie. Drink ‘m gewoon zo, of in combinatie met een stuk paté, gebraden kip of zachte, romige kaas.


Food Pairing


Toegankelijke, soepele rode wijn om zo te drinken, of te combineren met diverse lichte gerechten met vis of kip, carpaccio, rood vlees, paté en zachte, jonge kazen.

Reviews

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Tags

Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Gratis levering

In Oostende & Bredene of in België vanaf € 350*

Persoonlijk advies

Toegewijd om elke klant een ongeëvenaarde service te bezorgen

Snelle levering

1 à 3 werkdagen na bestelling

Geschenken

Groot assortiment voor bedrijven en particulieren

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.