Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Hoewel Oltrepè Pavese (wat letterlijk ‘aan de andere kant van de Po in de regio Pavia’ betekent), de grootste wijn producerende regio van Lombardije is, is het ook de minst bekende. Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het merendeel van de wijnen die hier geproduceerd worden, in tegenstelling tot wijnen uit de fameuzere Lombardijse regio’s Valtellina en Franciacorta, niet per se van noemenswaardige kwaliteit is. Het staat echter als een paal boven water dat er hier goede, en zelfs hele goede wijnen gemaakt kunnen worden.
Het springlevende bewijs daarvan is Andrea Picchioni. Deze kleine, artisanale producent (10 hectare wijngaarden) heeft in 1988 zijn carrière als sommelier ingewisseld voor die van wijnboer en is zich, anders dan de meeste coöperaties in de regio, rigoureus op kwaliteit en authenticiteit gaan richten. Andrea is een non-interventionist pur sang. In zijn extreem steile wijngaarden wordt bijna uitsluitend met de hand gewerkt (het gebruik van machines is er zo goed als onmogelijk) en het gebruik van chemicaliën nul. Ook in de kelder werkt Andrea minimalistisch, omdat hij vindt dat goede wijn in de wijngaard gemaakt wordt. Dus uitsluitend natuurlijke gisten, en zo min mogelijk sulfiet. Tekenend is dat Picchioni officieel biologisch gecertificeerd is, maar dat Andrea dat liever niet op de fles vermeldt: men zou zomaar kunnen denken dat hij dat uit marketing-technische overwegingen doet, terwijl hij juist gedreven wordt door pure passie en overtuiging. Niet voor niets krijgt hij jaarlijks een eervolle vermelding in SlowWine.
Picchioni’s wijnen zijn gemaakt van inheemse Pavese-druivenrassen (Barbera, Croatina oftewel Bonarda, Vespolina, Ughetta di Solinga en Uva Rara) en sluiten nauw aan bij de traditionele Lombardijse keuken, waarin varkensvlees en dierlijk vet een belangrijke rol spelen (van oudsher was er nauwelijks olijfolie voorhanden). Met name de vini giovani (jonge wijnen) doen het met hun schonende zuren, tikje tannine en bakken vers fruit ontzettend goed bij het vet van bijvoorbeeld lardo, pancetta of prosciutto. Wijn om iedere dag vrolijk van te worden, licht gekoeld in de zomer. De riserve-wijnen zijn door hun langere rijping serieuzer en complexer: hier komen pruimen, chocolade, balsamico, leer en tabak om de hoek kijken. Hoewel reeds in de jeugd indrukwekkend, blijkt de volle potentie van deze terroir-typische riserva pas na enkele jaren.
Andrea Picchioni | Vino rosso Arfena
Arfena is een wijn met een zeer sterke territoriale karakterisering, afkomstig van de beste trossen van een oude wijngaard die nu weer in productie is genomen. Een plezierige en oprechte wijn, geproduceerd volgens de dictaten van de biologische landbouw. Deze wijn is een mooi voorbeeld om ons eraan te herinneren hoeveel heerlijke wijn er kan komen uit een gebied dat vaak wordt onderschat als de Oltrepò.
De druiven worden met de hand geoogst met aansluitend een zorgvuldige selectie, ontritsing en persing. Het sap blijft ongeveer 15 dagen in contact met de schillen.
De rijping op hout duurt ongeveer 12 maanden, waarna de wijn nog minstens 8 maanden op fles rust voordat hij op de markt worden gebracht.
Deze mooie wijn heeft een intense en heldere robijnrode kleur.
In de neus hints van kleine zwarte bessen, kruiden, cacao, gedroogde roos, tabak en nuances van fruit uit het kreupelhout.
In de mond veel structuur en elegantie, met een zeer fijne tanninestructuur, harmonie en een lange en heldere afdronk.
Food Pairing
Past uitstekend bij gerechten op basis van gevederd wild, lamsvlees, ...
Probeer ook eens met een risotto op basis van eekhoorntjesbrood of geitenkazen van gemiddelde leeftijd.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegenis toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad